JenLab Menawarkan Pemeriksaan Kualiti Baru Untuk Transplantasi Kornea

Penyakit kornea adalah penyebab utama kebutaan kedua di seluruh dunia. Apabila rawatan konvensional gagal, penglihatan pesakit hanya dapat dipulihkan melalui pemindahan korneas manusia yang disumbangkan.

Pemindahan kornea adalah prosedur transplantasi yang paling biasa di dunia. Walau bagaimanapun, tidak ada penderma yang mencukupi untuk memenuhi permintaan, dengan masa menunggu selama sembilan bulan untuk kornea yang disumbangkan. Menambah masalah, sejumlah besar sampel yang disumbangkan tidak sesuai untuk pemindahan kerana rekod perubatan penderma atau disebabkan oleh kualiti tisu yang lemah, seperti ketumpatan sel endothelium yang rendah. Biasanya, kornea didermakan disimpan selama beberapa hari, atau minggu, dalam bekas khas sebelum pemindahan.

Pemindahan kornea adalah prosedur transplantasi yang paling biasa di dunia

Tomografi Multiphoton
Pada masa ini, pemeriksaan kualiti kornea yang disumbangkan dilakukan oleh pemeriksaan celah lampu, memberikan maklumat mengenai anatomi kornea dan morfologi. Pada JenLab , kami telah membangunkan kaedah novel dengan resolusi yang lebih baik, yang menawarkan maklumat tambahan mengenai metabolisme sel, dan juga pada organisasi struktur stromal kolagen. Kaedah ini dipanggil tomografi multiphoton (MPT).

MPT berdasarkan teknologi laser femtosecond hampir inframerah sudah pun digunakan dalam klinikal untuk menyediakan biopsi optik yang tidak invasif, label bebas dari kulit manusia. Aplikasi semasa termasuk pengesanan awal kanser kulit hitam, penilaian kosmetik anti-penuaan, dan ukuran penipisan kulit di angkasawan selepas perjalanan jarak jauh.

Kini, dengan pembiayaan dari program Horizon 2020 EU (geran 726666, LASER-HISTO, fasa 2-SME), JenLab merintis penggunaan MPT untuk pemeriksaan kualiti kornea yang lebih baik, menggunakan pengimejan metabolik optik, pencitraan kolagen, dan lipid / Pengimejan air. Keadaan metabolik boleh dinilai melalui tempoh pendarfluor coenzymes autofluoresen. Rangkaian fibril kolagen dapat diilustrasikan melalui generasi harmonik kedua (SHG), di mana sinar laser inframerah dipindahkan ke cahaya biru yang lemah. Maklumat kimia mengenai pengedaran lipid dan kandungan air dapat diperolehi oleh spektroskopi Raman (CARS) yang cepat. CARS juga membuka jalan untuk mengkaji farmakokinetik tetes mata.

Jelas pandangan ke kornea
Dalam proses MTP JenLab, pelbagai pengesan membenarkan pengukuran autofluoresensi, pemanasan seumur hidup, SHG dan CARS dengan kepekaan foton tunggal. Seksi optik yang terdiri daripada 512 x 512 piksel hanya mengambil masa enam saat. Sel-sel intraselular dan rangkaian kolagen dapat dilihat dengan segera di skrin.

Dalam kajian klinikal pertama di Pusat Perubatan Universiti Saarland, kami menunjukkan imej MPT boleh digunakan untuk mencirikan morfologi lapisan kornea, sel intratissue, rangkaian kolagen, dan metabolisme kornea manusia. Tambahan pula, pencemaran bakteria dapat dikesan.

Menariknya, metabolisme pelbagai sel intratissue telah dijumpai meningkat dengan masa selepas sumbangan, sedangkan metabolisme sel endothelial yang penting berkurang. Oleh itu, MPT boleh digunakan untuk mengoptimumkan prosedur penyimpanan dan untuk menilai masa yang tepat untuk pemindahan.

Kami percaya bahawa, dalam tempoh beberapa tahun akan datang, MPT boleh digunakan untuk pemeriksaan kualiti peringkat tinggi kornea didermakan untuk pemindahan untuk meningkatkan bilangan positif pembedahan hasil. Tambahan pula, dalam MPV vivo juga kemungkinan besar akan digunakan pada mata manusia untuk mendiagnosis penyakit seperti diabetes melalui pandangan langsung ke dalam tubuh melalui tingkap manusia yang transparan: kornea.

Shanghai New Eyes Medical Inc. telah ditubuhkan pada tahun 2005, dan mendapat diterbitkan pada tahun 2012. Ia adalah syarikat yang diterbitkan pertama di kawasan medis oftalmik.

Kami pakar dalam sistem rakaman video digital untuk peralatan optikal, seperti mikroskop lampu celah, mikroskop kamera fundus, mikroskop pembedahan mata, imbasan AB, Ophthalmoscope, dan lain-lain.

Untuk maklumat lanjut sila klik: http://www.eyesmed.com/products