Sebab-sebab kegagalan mikroskop

A, dan kaedah pengesahan yang meletakkan standard mengukir garisan kaki diletakkan di meter kekerasan (atau mikroskop) peringkat kerja, semak Shi pertama laras baik tumpuan panjang, membuatkan eyepiece wawasan dalam atau skrin unjuran Shang boleh mengosongkan untuk melihat kaki standard garis ukiran ukiran line, dan pelarasan terhadap nilai dan eyepiece dalam barisan ukiran bertepatan, maka akan bacaan mikroskop barisan ukiran dan kaki standard garis ukiran ukiran talian bagi berbanding , hendaklah sekurang-kurangnya dalam julat ukuran keseluruhan 5 selang ayat untuk mengukur, perenggan selang berbanding 3 kali, ambil 3 kali berbanding hasil purata, dan relatif ralat w oleh Xia taip untuk pengiraan:

W =(Li-L) /L×100%

Jenis: ralat W--(mm), Li--membaca perbandingan mikroskop length(mm) diukur, (saya = 1 ~ 5), L--standard reticle skala perbandingan sebenar panjang (mm).

Membaca skala mikroskop membandingkan perenggan dengan perenggan seperti diterangkan di atas, ia tidak boleh melebihi ± 0.5%.

Kedua, sebab-sebab kegagalan dan pelarasan

1. mikroskop mendung jelas

Sebab utama: kanta kotor atau berkulat.

Penyelesaian masalah: apabila terdapat habuk atau kotoran pada kos kanta itu, menggunakan berus bulu gugur, kemudian dengan kanta kertas atau bulu kapas yang menurun dalam alkohol atau eter, Lap dengan berhati-hati di jalan Pekeliling, tetapi Lap kehilangan bendalir.

2. tidak dapat melihat dengan jelas indentation di sisi cermin

Sebab utama: beberapa kelonggaran kanta.

: Pemasangan tudung kanta merupakan longgar lagi.

3. bacaan nilai skala mikroskop dan tolok skala tidak bertepatan

Sebab utama: kanta kanta longgar lens atau kanta objektif tiub gasket pada sambungan yang hilang, perubahan tumpuan panjang.

Penghapusan: Objektif kanta pemasangan tudung, jika mesin basuh yang hilang, dan selepas remeh-temeh dengan ketebalan, dengan mesin basuh yang sesuai, untuk ralat penentukuran kedudukan minimum.

4 nilai yang lebih besar daripada skala tolok skala mikroskop bacaan.

Sebab utama: kanta peningkatan setong, mungkin tiub longgar sendi.

Penyelesaian masalah: retighten tiub penyambung.

Mikroskop membaca harus disimpan bersih, panjang masa, boleh diletakkan di dalam acuan toprevent hawa. Menggunakan proses perlahan-lahan, tidak untuk mikroskop yang merosakkan, mempengaruhi ketepatan pengukuran dan hayat perkhidmatan.